ACTIVITATI SI ATRACTII TURISTICE

    Galați, orașul Dunării albastre, cunoscut cândva și sub denumirea de Orașul Teilor, se dezvăluie turiștilor prin bijuteriile sale
arhitecturale, prin bisericile monument istoric, prin muzee, parcuri și grădini, dar și prin atracțiile naturale din împrejurimi.

    Vă recomandăm câteva dintre cele mai impresionante obiective turistice, pe care să le aveți în vedere neapărat atunci când veți proiecta
călătoria în orașul de la marginea Dunării.

Faleza Dunării

Principala atracție a orașului este Faleza Dunării, o adevărată coloană vertebrală a turismului în Galați. Cu o lungime de 4 km, dispusă în două trepte – faleza superioară și faleza inferioară, este considerată cea mai lungă din Europa, de pe cursul Dunării.

De-a lungul falezei veți întâlni sculpturi metalice realizate în anii 70, care își aduc contribuția la îmbogățirea experienței vizitatorilor sub aspect estetic.

Faleza este parte integrantă din viața locuitorilor orașului, fiind
terenul de sport în aer liber pentru iubitorii de mișcare, dar și loc de inspirație pentru fotografii amatori sau profesioniști.

Faleza este accesibilă în orice anotimp și ocazional se organizează aici diferite evenimente: concerte, expoziții, întreceri sportive

Turnul Televiziunii

Turnul de Televiziune din Galați oferă o experiență inedită ce nu ar trebui ratată în trecerea dvs. prin oraș.

Turnul este o construcţie unică în România şi asemănătoare cu alte două turnuri, unul din Canada (Toronto), celălalt din Germania (Berlin). Cu o înălțime de 150 m, Turnul este plasat la capătul vestic al Falezei Dunării, în vecinătatea plajei amenajată pe malul acesteia.

Restaurantul din vârful turnului reprezintă un punct de referinţă al oraşului şi constituie o raritate mai ales prin forma lui aerodinamică, dar şi prin cupola aflată imediat sub releul TV. Mesele sunt plasate circular, astfel încât, din orice punct puteți avea o minunată panoramă
a orașului.

Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluţă"

Trecând pragul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”, veți fi surprinși de piesele valoroase pe care le veți descoperi în colecțiile expuse aici.

Grădina Botanică, aflată în jurul clădirii Complexului Muzeal, oferă vizitatorilor clipe unice de relaxare prin flora și vegetația pe care le prezintă.

Acvariul cuprinde o colecţie impresionantă de specii de peşti din Dunăre, din Marea Mediterană, dar şi din ihtiofauna tropicală de apă
dulce.

Planetariul dispune de un sistem de proiecție digital, de ultimă generație. Puteți vizita aici şi două expoziţii permanente dedicate Sistemului Solar şi Universului.

Observatorul astronomic este cel mai mare şi mai modern observator public din ţară, cu acoperiş tractabil şi un sistem optic de ultimă generaţie, singurul de acest tip din România.

Grădina Zoologică, este situată în Pădurea Gârboavele, în apropiere de Galaţi şi adăposteşte o colecţie variată de specii de animale dintr-o
multitudine de regiuni geografice ale lumii.

Grădina Senzoriala
Dacă ajungeți la Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”, nu ocoliți Grădina Senzorială,
unică în România.Grădină Senzorială aduce natura mai aproape de vizitator. Pe o suprafaţă de 750 mp s-au construit cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice şi utile, precum şi o alee terapeutica – pe care publicul poate umbla…desculţ.Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn. Vizitatorul desculţ va păşi peste acestea, experimentând o adevărată terapie de relaxare prin simpla atingere a piciorului gol de elementele amintite.

Biserica Precista

În apropierea Falezei Dunării, se ridică cea mai veche construcție din Galați, Biserica fortificată Maica Precista.

Terminată în 1647, biserica a fost construită într-o concepţie originală, proprie secolului al XVII-lea, cu turnul clopotniţă inclus în corpul bisericii şi cu pod întărit, care i-au creat şi funcția de refugiu şi apărare.

Restaurată după al doilea război mondial, Biserica Precista constituie un veritabil monument de arhitectură şi artă, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie turistică din Galaţi.

În prezent, din construcţia veche a bisericii se mai păstrează doar
zidurile, o parte a bazei turlei de pe naos şi a turnului de apărare de pe exonartex.

Muntii Macinului

Din Galati, trecand Dunarea cu Bacul, calatorie ce ofera o panorama superba a orasului, se ajunge in legendarul tinut Dobrogean, si putem alege o excursie de o zi catre Manastirile Dobrogene sau chiar o excursie de 2 zile in Delta Dunarii.

Tihna din Dobrogea

Cine a păşit până acum pe pământ dobrogean, doar ca să ajungă la staţiunile de pe litoral, nu ştie câte are de pierdut. La numai câţiva zeci de kilometri depărtare de oraşul Galati,  îşi trăieşte tihnit viaţa o cu totul altă lume. La orice pas, în podişurile din Dobrogea întâlneşti o mănăstire sau ruinele unui fost locaş de cult vechi de sute de ani, moschei, schituri, moaştele vreunui martir, o fortăreaţă uitată de lume ori un muzeu în cel mai pricăjit sătuc. Vă invităm să vă opriţi la câteva dintre ele, dacă nu aţi făcut o deja. Veţi descoperi cum şi au dat mâna în acest loc natura, istoria şi diversitatea etnică.

Mănăstirea Cocoş, lângă pădurea de tei. Poate cea mai cunoscută dintre toate locaşurile din zonă, Mănăstirea Cocoş este prima la care ar trebui să vă opriţi dacă veniţi dinspre Galaţi. Dincolo de turnul cu clopotniţă de la poarta de acces, dincolo de zidurile ca de cetăţuie ale mănăstirii, te întâmpină o grădină îngrijită cu mare migală. Răgazul de doar o clipă pe o bancă din curte vă transmite din energia locului. Trebuie să ştiţi că la Cocoş se află moaştele celor patru martiri creştini, Zoticos, Attalos, Kamasis si Filippos, găsiţi în bazilica de la Niculiţel.

De altfel, următoarea oprire poate fi chiar la muzeul din Niculiţel, unde se conservă, în forma în care a fost descoperită, bazilica paleocreştină şi cripta sa.

“Pârâul de oţel”
Mănăstirea de maici Celic Dere (care înseamnă “pârâu de oţel”) şi a luat numele de la râul pe malul căruia de află. Construită pe un deal ceva mai scund, o vezi de departe; platoul verde de sub ea te invită la odihnă înainte de a începe să urci scările ce duc la lăcaşul de cult. Micul muzeu de lângă mănăstire găzduieşte o colecţie de artă veche bisericească si obiecte de cult, icoane din vremuri imemoriale, biblii şi documente rare, unele chiar din secolul al XVII lea. Nu vă sfiiţi când vreo bătrânică vă cere ceva de pomană chiar înainte de a intra la muzeu; consideraţi o ca o taxă locală de vizitare.

Enisala, cetatea fără cavaleri
Dacă tot ajungeţi în regiune, nu ar trebui să ocoliţi zona din apropierea oraşului Babadag. Situată în sud estul acestuia, cetatea cu elemente gotice Enisala străjuia odată la malul lacurilor Razelm şi Babadag, pe când erau unite. Ridicată, cel mai probabil, în ultima parte a secolului al XIII lea, de către genovezi, Enisala a fost cucerită de turci, iar de la plecarea lor a rămas părăsită. Drumul până la fosta cetate, cocoţată pe un promontoriu, e puţin anevoios, dar merită străbătut numai ca să atingeţi piatra de acum câteva secole, năpădită de vegetaţie proaspătă. Ca să nu mai vorbim de peisajul care vi se întinde la picioare: jumătate din Dobrogea, pe de o parte, lacul Razelm, de cealaltă parte. În sătucul din apropiere un lipovean şi a făcut muzeu din casă. Veţi găsi aici o altfel de “Vatră cu dor” de la Şiviţa, specifică locului.
Enisala nu e decât una dintre cetăţile dobrogene. Argamum, Dunavăţu de Jos, Hamlyris, ca să nu mai vorbim de cea atât de apropiată de malul Dunării, Dinogeţia, sunt atâtea alte puncte de oprire. Nu aveţi însă timpul necesar să le vedeţi pe toate într o singură zi. Dintre mănăstiri, vă puteţi opri, la întoarcere, ca să nu reluaţi traseul iniţial, la mănăstirea Saon. Totul este să vă acordaţi o zi pentru excursia pelerinaj în Dobrogea, locul unde, aşa cum se spune, cele mai noi pământuri, cele din Deltă, se îmbină cu cele mai vechi, din Munţii Măcinului.